Tarta z porem, Kuchnia

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Tarta z poremZe względu na promocję w pobliskim markecie mam dla Was dwa przepisy zawierające pora:). Dzisiaj pierwszy z nich: tarta z porem z dodatkiem kiełbasy, na cieście bez jajek. Mojatarta w ogóle nie zawierała jajek ale drugim razem dodam jedno do farszu i Wam też takpolecam. Było pysznie :).Poza tym to kolejne danie, w którym możecie użyć ziemniaki pozostałe z obiadu ;).Składniki:na ciasto:1,5 szklanki mąki pszennej (1 szkl. = 250 ml)125 g zimnego masła1 łyżeczka soli80 ml zimnej wodyna farsz:4 pory (ok 0,5 kg)5 -10 dag kabanosów lub kiełbasy10 dag startego żółtego sera4 łyżki jogurtu naturalnego1 jajko1 łyżeczka solipół łyżeczki pieprzu3 łyżeczki gałki muszkatołowej (2 +1)2 łyżki oleju do smażenia*dodatkowo: kilka ugotowanych ziemniaków (jeśli zostały Wam z obiadu)Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść w misce, uformować kulkę i owinąć ją w folięspożywczą. Odłożyć do lodówki na 0,5 – 1 godz.Przygotować farsz: kabanosy pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju. Dodać rozgniecionewidelcem ziemniaki, obsmażyć. Dorzucić pory pokrojone w cienkie plasterki (tylko ich białeczęści). Przyprawić solą, pieprzem i dwoma łyżeczkami gałki muszkatołowej. Smażyć napatelni aż por zmięknie. Wmieszać połowę startego sera.Schłodzonym ciastem wyłożyć formę do tarty (ok 23 cm średnicy), nakłuć je widelcem.Rozłożyć na nim przygotowany wcześniej farsz. Zalać jajkiem rozkłóconym z jogurtem.Posypać wierzch pozostałym żółtym serem i oprószyć łyżeczką gałki muszkatałowej.Piec ok 25 – 30 minut w temperaturze 180 st. C, na termoobiegu. Tarta powinna ładnie sięzarumienić.Podawać ciepłą.Smacznego! :)*** Przypominam o możliwości zamieszczenia zdjęć Waszych dań w galerii na blogu. Więcejinformacjitutaj.About these ads [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • cs-sysunia.htw.pl