TYDZIEN ZDROWEJ KUCHNI przepisy Ulicy Ekologicznej, Kuchnia

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Tydzień
zdrowej
kuchni
przepisy
Ulicy
Ekologicznej
Tydzień
zdrowej kuchni
przepisy Ulicy Ekologicznej
Ú Ù
Wybór, opracowanie przepisów i zdjęcia:
Natalia Kretowicz
Graika:
Marianna Wybieralska
Á
Warszawa 2011
Tydzień
zdrowej kuchni
przepisy Ulicy Ekologicznej
Natalia Kretowicz
Projektantka i entuzjastka
dobrej kuchni oraz
wszelkich tematów
kulinarnych. Na blogu
tropi związki
jedzenia ze sztuką
i projektowaniem.
O zaletach zdrowego odżywiania nie musimy chyba nikomu
przypominać. Trąbią o tym zewsząd liczne media, przekonują
lekarze, dietetycy i znane osobiści. Społeczeństwo z dnia na
dzień staje się bardziej świadome prawdy zawartej w powie-
dzeniu „jesteś tym, co jesz”, o czym świadczy między innymi
rosnące zapotrzebowanie na ekologiczne i lokalne produkty
czy też powrót do tradycyjnych metod wytwarzania. Coraz
liczniejsze kampanie promocyjne i edukacyjne sieją ziarno
zmiany, przekonując nas, i to z powodzeniem, iż utytłana
ziemią marchewka od pani z targu jest pod każdym względem
lepsza od jej czystej, lśniącej i przyciętej na wymiar kuzynki
z supermarketu. Ulica Ekologiczna rzecz jasna gorąco popiera
ten pozytywny trend i aby zainspirować Was do zdrowej rewo-
lucji we własnej kuchni, oferuje zestaw swoich najlepszych
przepisów w formie przykładowego menu na cały tydzień.
Kluczem do sukcesu w zdrowym gotowaniu jest dobrze zaopa-
trzona spiżarnia. Zawsze warto mieć pod ręką podstawowy
zestaw ulubionych przypraw, najlepiej w wersji niemielonej,
oraz moździerz lub młynek (może być zwykły młynek do kawy).
Świeżo mielone, aromatyczne przyprawy nadają niepowtarzal-
nego charakteru każdej potrawie. Podobnie zioła - obok dobrego
wyboru suszonych, warto pokusić się o kilka doniczek ze świe-
żymi, o ile mamy na nie trochę miejsca. W podstawowym spi-
żarnianym zestawie powinny znaleźć się również mąki pełno-
ziarniste, brązowy ryż, kasza, kilka rodzajów roślin strączkowych,
orzechy i suszone owoce, miód i naturalne słody (którymi za-
stąpić można cukier) oraz oleje tłoczone na zimno. Mając takie
zaplecze, wystarczy kilka sezonowych warzyw i owoców, aby
wyczarować pożywny, zdrowy obiad. Jeśli dodamy do tego
np. dwa doskonałe, rodzime sery, mamy już prawdziwą ucztę.
Należy pamiętać jedynie, że naturalne produkty bez konser-
wantów miewają krótszą datę przydatności do spożycia, dlate-
go kupować należy rozsądnie i z umiarem.
Chcemy przekonać Was, że do zdrowego gotowania nie są po-
trzebne ani nadzwyczajne umiejętności, ani arsenał specjali-
stycznych sprzętów. I rzecz najważniejsza: troska o organizm
wcale nie oznacza rezygnacji ze smaku. Zdrowe jedzenie często
niesłusznie kojarzone jest z dietą, wyrzeczeniami, potrawami
bez wyrazu. Wiele razy słyszałam zgryźliwe uwagi o królikach,
wygłaszane nad miską świeżej, chrupiącej sałaty lub też kpiący
komentarz w odpowiedzi na hasło „zdrowy obiad”: „A co, my
chorzy jesteśmy?”. Tymczasem jeść zdrowo oznacza przede
wszystkim jeść świadomie - wybierać składniki najlepszej jako-
ści, naturalne, wolne od ulepszaczy smaku, sztucznych konser-
wantów i innej chemii, szerokim łukiem omijając wszelkie pro-
dukty typu instant. Jeśli nie będziemy zaśmiecać ciała obcymi
substancjami, mamy znacznie większe szanse na doczekanie
sędziwego wieku w dobrej kondycji. Niech kolejnym krokiem
w zdrowej rewolucji będzie zamiana białych, wysoko przetwo-
rzonych produktów, takich jak cukier, mąka czy ryż, na ich
znacznie bardziej wartościowe, nieoczyszczone wersje.
W produktach pełnoziarnistych kryje się bowiem nieporówna-
nie więcej wartości odżywczych, witamin i mikroelementów.
Na koniec rzecz najważniejsza. Jedzenie jest szalenie istotną
częścią naszej egzystencji i, obok wartości odżywczych, po-
winno przede wszystkim dostarczać nam przyjemności. Pora
przekonać się, że dobry smak i troska o zdrowie potraią iść
w parze, a większość popularnych i lubianych przepisów moż-
na z łatwością przygotować w równie pysznej, acz nieco
zdrowszej wersji. Nie bójcie się eksperymentować - kto wie,
być może odkryjecie całkiem nowe smaki, które na stałe zagosz-
czą w Waszym kulinarnym repertuarze, przyczyniając się istotnie
do poprawy zdrowia i samopoczucia.
Czego też serdecznie Wam życzę!
Miłego gotowania.
Natalia Kretowicz
Ú Ù
MENU ulicy ekologicznej
Ú
poniedziałek
Ù
śniadanie
lunch
kolacja
deser
Pięcioprzemianowa zupa śniadaniowa
Brukselka na ciepło z boczkiem i orzechami włoskimi
Tarta z botwinką i kozim serem
Jagodowy smoothie z awokado, mleczkiem kokosowym i melisą
Ú
Wtorek
Ù
śniadanie
lunch
kolacja
deser
Domowa granola z orzechami, żurawiną i pestkami słonecznika
Carpaccio z buraka z serem korycińskim, miętą i słonecznikiem
Pizza orkiszowa z karmelizowanym porem i fetą
Wegański krem daktylowo-bananowy
Ú
Środa
Ù
śniadanie
lunch
kolacja
deser
Koktajl bananowy z muesli
Orientalna sałatka z brokułów z marchewką i sezamem
Orzechowa quinoa ze szpinakiem i jajkiem w koszulce
Karmelizowany grEjpfrut
Ú
Czwartek
Ù
śniadanie
lunch
kolacja
deser
Kanapki z pastą fasolową
Crostini z bobem i pomidorami
Kotlety łososiowo-selerowe z dipem z awokado
Błyskawiczny deser jogurtowy
Ú
Piątek
Ù
śniadanie
lunch
kolacja
deser
Omlet ziołowy z jaj przepiórczych
Sałatka tabbouleh z bakłażanem
Zupa dyniowo-marchewkowa z kolendrowym pesto
Tarta daktylowa z kremem jogurtowym
Ú
Sobota
Ù
śniadanie
lunch
kolacja
deser
Jajka zapiekane w pomidorach z fetą
Karmelizowane tofu z sezamem, szpinakiem i marchewką
Pasztet z soczewicy i kaszy gryczanej + SURÓWKA Z SELERA
Korzenne ciastka z pieprzową nutą, jogurtem greckim z truskawka,mi
Ú
Niedziela
Ù
śniadanie
lunch
kolacja
deser
Placki à la ciasto marchewkowe
Ciepła sałatka z cykorii z serem kozim, orzechami i tymiankiem
Kotlety z kaszy jaglanej i bobu z pikantną salsą
Ciasto daktylowo-orzechowe
poniedziałek
Pięcioprzemianowa
zupa śniadaniowa
śniadanie
Na początek tygodnia proponujemy klasyczny przepis
zaczerpnięty z książki „Filozoia zdrowia”, pozycji
obowiązkowej dla wszystkich zainteresowanych dietą Pięciu
Przemian. Zupa śniadaniowa doskonale rozgrzewa i co ważne,
można ją przygotować poprzedniego dnia wieczorem.
Do ok. 1,5 l wrzącej wody – smak gorzki (OGIEŃ) –
dodać:
• szczyptę kurkumy – smak gorzki (OGIEŃ)
• 2 łyżki kaszy jaglanej – smak słodki (ZIEMIA)
• 3 łyżki płatków owsianych – smak ostry (METAL)
• pół łyżeczki suszonego imbiru – smak ostry (METAL)
• sól do smaku – smak słony (WODA)
• 5 orzechów włoskich pokrojonych
(lub garść migdałów) – smak gorzki (OGIEŃ)
• garść rodzynek (lub innych owoców suszonych,
jagód goji, itp.) – smak słodki (ZIEMIA)
Gotować ok. 10 min, a potem dodać:
• masło i miód do smaku – smak słodki (ZIEMIA)
Gotować ok. 30 min, a potem dodać:
• łyżeczkę soku z cytryny lub utarte jabłko
– smak kwaśny (DRZEWO)
• wrzącą wodę, jeśli trzeba uzupełnić ilość zupy
– smak gorzki (OGIEŃ)
Gotować: 1 min
Zupę można przygotować poprzedniego dnia wieczorem.
Oprócz wymienionych kasz warto stosować zamiennie kaszę
kukurydzianą (sł), płatki pszenne (k) i płatki jęczmienne (o).
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • cs-sysunia.htw.pl