Tarta z czereśniami, Ciasta i słodkości, Ciasta i desery

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Szablon do druku przepisu | Przepisy kulinarne Tesco
Tarta z czereśniami
stopień trudności:
czas gotowania: 01:30
ilość porcji: 6
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki krupczatki
1/4 kostki masła
¼ szklanki cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie:
800 g czereśni
3 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej
olejek migdałowy
cukier puder do dekoracji
Sposób przyrządzania:
Tłuszcz posiekaj z mąką, cukrem pudrem, jajkiem i solą. Zagniataj masę z dwiema łyżkami
wody mineralnej. Uformuj kulę i zawiń ją szczelnie w folię i odstaw do lodówki na 30 min.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyklep nim posmarowaną tłuszczem formę, formując rant. Spód
tarty nakłuj w kilku miejscach widelcem i zapiecz sam spód przez ok. 15 min.
Następnie umyj czereśnie, usuń pestki i wymieszaj owoce z cukrem, sokiem z cytryny, mąką
ziemniaczaną. Skrop całość olejkiem migdałowym. Wszystko zapiekaj w temperaturze 180 C
przez 30 min. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Zamiast czereśni możesz użyć wydrylowanych wiśni lub śliwek.
1 z 1
2010-06-25 21:53
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • cs-sysunia.htw.pl