Tarta z mascarpone i jeżynami, Kuchnia - przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Tarta z mascarpone i jeżynami
SKŁADNIKI:
Ciasto kruche:

3/4 szklanki mąki

3/4 szklanki krupczatki

1/3 szklanki cukru pudru

125 g masła zimnego

szczypta soli

ew.trochę lodowatej wody
Nadzienie:

250 g mascarpone

3 jajka

2 łyżki cukru
Ponadto:

ok. 30 dag jeżyn (lub innych owoców leśnych)
WYKONANIE:
Mąki mieszamy z cukrem i solą, masło kroimy w kawałki i szybko rozcieramy w mące. Jeśli masa jest
zbyt sucha żeby zagnieść kulę to skrapiamy ją wodą. Zagniatamy kulę, rozwałkowujemy na
koło o średnicy ok.27 cm. Podpiekamy na ślepo ok.15 minut w 200 stopniach.
Na podpieczony spód wykładamy jeżyny i zalewamy zmiksowanym z jajkami i cukrem mascarpone.
Pieczemy w 180 stopniach ok.20-30 minut aż masa się zetnie i zarumieni a nóż włożony w środek
masy będzie po wyjęciu czysty.
Masa z mascarpone smakuje jak bardzo kremowy sernik, można smakiem i konsystencją porównać ją
do paschy.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • cs-sysunia.htw.pl