TRUFLE, Kulinaria

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
46
R E C I P E S
F R O M
T H E
L I N D T
M A Î T R E S
TRUFLe
Tryffel
TRUFLE CZEKOLADOWE
MAŁE, LUKSUSOWE PRZYSMAKI – Z MASY ZAWANEJ GANACHE
BĘDĄCEJ POŁĄCZENIEM CZEKOLADY I ŚMIETANY. STWÓRZ
WŁASNĄ TRUFLĘ I ZASKOCZ PRZYJACIÓŁ!
Przepis na około 20 truli z mlecznej, 20 z gorzkiej i 20 z białej czekolady
SKŁADNIKI:
Masa czekoladowa do truli z mlecznej czekolady
¼ szkl. (60 ml) tłustej śmietany
150g mlecznej czekolady LINDT EXCELLENCE MILK
pokruszonej na kawałki
1 łyżka stołowa (15 g) masła, zmiękczonego
Masa do truli z gorzkiej czekolady
¼ szkl. (60 ml) tłustej śmietanki
150 g gorzkiej czekolady LINDT EXCELLENCE 70% CACAO
pokruszonej na kawałki
1 łyżka stołowa (15 g) masła, zmiękczonego
Masa czekoladowa do truli z białej czekolady:
¼ szkl. (60 ml) tłustej śmietany
150 g czekolady białej LINDT pokruszonej na kawałki
SPOSÓB PRZYRZĄDZeNIA:
Podgrzej śmietanę do wrzenia, dodaj pokruszoną czekoladę i zdejmij
rondel z ognia.
Mieszaj do chwili rozpuszczenia czekolady.
Do masy na trule mleczne lub gorzkie: dodaj masło i mieszaj do
całkowitego rozpuszczenia.
Włóż do naczynia i przykryj plastikową folią, tak, aby plastik
dotykał całej powierzchni masy.
Odstaw do schłodzenia na całą noc lub do chwili zastygnięcia.
FORMOWANIe TRUFLI:
Używaj łyżki do wycinania melonów, małej łyżki do lodów lub
łyżeczki do herbaty.
Uformuj kulkę i połóż na pergaminie
Obtocz w niesłodzonym kakao
(patrz „Wykończenie truli” – wskazówki dotyczące dekoracji)
WSKAZÓWKI:
Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, trule rozpuszczają się w rękach podczas
formowania. Trzeba pracować szybko i nie formować ich zbyt długo. Trule formujemy
koniuszkami palców – podczas mycia rąk należy opłukać je zimną wodą.
Trule można także formować po posypaniu wnętrza dłoni proszkiem kakaowym.
W ten sposób wykorzystujemy jednak tylko jeden sposób ich dekorowania (tj.
obtaczanie w sypkim kakao, pamiętaj możesz także użyć pokruszonych orzechów czy
oblać trule rozpuszczoną czekoladą).
[ Pobierz całość w formacie PDF ]