Tarta z rodzynkami, PRZEPISY Kuchnia

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Tarta z rodzynkami
Składniki
Ciasto: pół kostki masła lub margaryny, 25 dag mąki, żółtko,
szczypta soli.
Warstwa rodzynkowa: 20-25 dag rodzynków, 2 jaja, 10 dag cukru
pudru, pół szklanki śmietany, łyżka mąki ziemniaczanej, 75 g
wódki
Sposób przyrządzania
Rodzynki umyć, osuszyć, wsypać do miski, zalać wódką i odstawić na godzinę. Z
podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć na 30 min do lodówki.
Następnie wylepić ciastem dno i boki (na wysokość 2-3 cm) tortownicy. Nakłuć widelcem
w kilku miejscach i wstawić do gorącego piekarnika na 10 min (ciasto nie powinno się
przyrumienić). Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z osączonymi z alkoholu
rodzynkami, mąką ziemniaczaną i śmietaną. Następnie połączyć z białkami ubitymi na
sztywną pianę i wódką, w której moczyły się rodzynki. Na podpieczonym spodzie
rozsmarować przygotowaną masę i wstawić na 20-25 min do gorącego (ok. 200°C)
piekarnika. Ciasto to najlepiej podawać gorące lub przynajmniej ciepłe. 100 g > 350 kcal.
  [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • cs-sysunia.htw.pl