Tajska zupa z owocami morza, Kuchnia, Przepisy ,, Smaki czasu z Karolem Okrasą''

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Tajska zupa z owocami morza - Telewizja Polska SA
Strona 1 z 2
Abonament
O TVP
Centrum prasowe
Dostępność
Zaloguj się
INFORMACJE KULTURA SPORT ROZRYWKA NASZE ANTENY TELEWIZJE REGIONALNE
strona główna
»
styl życia
»
kuchnia
»
książka kucharska
»
przepisy
»
przepisy smaki czasu z karolem okrasą
Książka kucharska
start porady przepisy
Tajska zupa z owocami morza
Więcej
Ocena widzów
Twoja ocena
prześlij link znajomym
+
dodaj do ulubionych
Wymagania techniczne
System operacyjny:
Legalna wersja Windows XP/SP2, 2003, Vista oraz
odtwarzacz Windows Media Player v10 (wraz z zalecanymi
aktualizacjami) lub v11
Internet Explorer 7 lub nowszy, Firefox 3 lub nowszy
W przypadku oglądania filmu online (streaming) łącze o
minimalnej rzeczywistej przepustowości 512 kb/s.
Przeglądarka:
Łącze internetowe:
Przetestuj szybkość łącza Przetestuj swój komputer
Kategorie: kuchnia azjatycka , Zupy , Dania z ryb i owoców morza , Przepisy
Karola Okrasy
Składniki:
• 1 por
• 2 marchewki
• 1 pietruszka korzeniowa
• ½ selera korzeniowego
• 1 ząbek czosnku
• 1 limonka
• 5 - 6 plasterków świeżego imbiru
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 200g rozmrożonych ogonków surowych krewetek
• 300g filetów z łososia
• 2 kapusty „bok choy”
• 100g pomidorów bez skórki z zalewy
• 1 łyżka sosu ostrygowego
• 1 łyżka sosu sojowego
• 4 łyżki mleka kokosowego
• 1 – 2 ostre papryczki
• 100g ugotowanego makaronu ryżowego
• sól, pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Do zimnej wody wrzucamy pokrojone w grube kawałki warzywa: pora, marchewki, pietruszkę, selera, rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz do smaku.
2. Dorzucamy połowę limonki, pokrojonej w cząstki, imbir, rozgniecioną trzonkiem noża trawę cytrynową i łodygi kolendry. Gotujemy przez 1 godzinę na wolnym ogniu.
3. Krewetki obieramy z pancerzyków, usuwamy ciemny przewód pokarmowy na grzbiecie krewetek, a pancerzyki dorzucamy do gotującego się wywaru. Krewetki przecinamy
wzdłuż na pół. Marynujemy w soli, pieprzu, oliwie, soku z limonki, posiekanych listkach świeżej kolendry i posiekanej ostrej papryczce.
4. Łososia kroimy w grubą kostkę i marynujemy tak jak krewetki. Kapustę „bok choy” kroimy na grube kawałki. Makaron ryżowy gotujemy według przepisu na opakowaniu.
5. Ugotowany wywar przecedzamy i do odcedzonego rosołu dodajemy pomidory, sos ostrygowy, sos sojowy oraz mleko kokosowe. Doprawiamy posiekaną ostrą papryczką i
chwilę gotujemy.
6. Na sicie posmarowanym oliwą układamy zamarynowane krewetki i łososia, kapustę „bok choy” oraz makaron ryżowy, a samo sito układamy na gotującym się wywarze.
Gotujemy składniki na parze 3 – 5 minut.
7. W głębokich talerzach układamy ugotowane na parze krewetki, łososia, kapustę „bok choy”, makaron ryżowy i zalewamy gorącym wywarem. Posypujemy listkami świeżej
kolendry.
Dobra rada: zamiast kapusty „bok choy” możemy użyć młodej kapusty, a ilość ostrej papryczki zależy od tego, czy bardzo lubimy ostre potrawy czy mniej.
serwisy
Książka kucharska - Pasztet z
dziczyzny i chleb z ziarnami
Książka kucharska - Pieczony comber
z sarny
Makłowicz w podróży
Program kulinarno-podróżniczy.
Robert Makłowicz zwabiony
egzotycznymi potrawami
odwiedza
»
Książka kucharska - Sandacz po
polsku z wody oraz pierogi z kapustą i
grzybami
Książka kucharska - Zupa rybna z
karpia z pulpetami
Euro według Gesslera
Jaki jest stan gastronomicznych
przygotowań naszego kraju do
»
Książka kucharska - Grillowany
comber jagnięcy z plackami z
ziemniaków i kaszy gryczanej podany z
konfiturą z czerwonej cebuli
Książka kucharska - Steki z polędwicy
wołowej z pesto z suszonych
pomidorów
Książka kucharska - Sandacz
zapiekany z grzybami z sałatką z
kiszonej kapusty i dyni
Książka kucharska - Zapiekanka z
ziemniaków i grzybów
Rączka gotuje
Cotygodniowy program kulinarny,
w którym znany i lubiany
»
2012-11-14
Tajska zupa z owocami morza - Telewizja Polska SA
Strona 2 z 2
Smaki czasu z Karolem
Okrasą
Zapraszamy w kulinarną podróż do
świata wspomnień. Przywołujemy
»
zobacz także
tvp regionalne
Abonament TVP
Rada Programowa
Zgłoś program (ROPAT)
Zamówienia publiczne
Zgłoś nadużycie w sieci
Centrum prasowe
Program dla prasy
Serwis fotograficzny
Sklep TVP
Emisja w TVP
Odbiór programów TVP
Reklama w tvp.pl
Oferta handlowa
Telegazeta ogłoszenia
Biuro Reklamy
Naziemna Telewizja Cyfrowa
Merchandising (znaki)
Białystok
Bydgoszcz
Gdańsk
Gorzów Wlkp.
Katowice
Kielce
Kraków
Lublin
Łódź
Olsztyn
Opole
Poznań
Rzeszów
Szczecin
Warszawa
Wrocław
regulamin tvp.pl | pomoc | polityka prywatności | redakcja | newsletter | kontakt | Kariera w TVP
© 2012 Telewizja Polska S.A.
2012-11-14
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • cs-sysunia.htw.pl