TRAWIENIE 1, Lekarski UMED Łódź, II rok, Biochemia

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
TRAWIENIE I
TRAWIENIE I
ABSOPPCJA
ABSOPPCJA
SKŁADNIKÓW
SKŁADNIKÓW
SKŁADNIKÓW
SKŁADNIKÓW
POKARMOWYCH
POKARMOWYCH
Amyloza
Amyloza
- liniowy polimer cząsteczek glukozy powiązanych ze
liniowy polimer cząsteczek glukozy powiązanych ze
sobą wiązaniami
sobą wiązaniami α-((l-4) glikozydowymi zwiniętym dodatkowo w spiralę
4) glikozydowymi zwiniętym dodatkowo w spiralę
(heliks
, o ile jest to skrobia natywna.
Skrobia nie będąca w formie natywnej może tracić budowę
Skrobia nie będąca w formie natywnej może tracić budowę helikalną
helikalną..
heliks), ściślej, w podwójny
), ściślej, w podwójny heliks
heliks, o ile jest to skrobia natywna.
Skrobia nie będąca w formie natywnej może tracić budowę
Skrobia nie będąca w formie natywnej może tracić budowę helikalną
helikalną..
Zwijanie się i rozwijanie
Zwijanie się i rozwijanie heliksu
heliksu jest procesem odwracalnym.
jest procesem odwracalnym.
Masa cząsteczkowa amylozy wynosi od 30 000 do 60 000 Da, tj.
Masa cząsteczkowa amylozy wynosi od 30 000 do 60 000 Da, tj.
amyloza składa się przeciętnie z 300 do 600 jednostek glukozowych.
amyloza składa się przeciętnie z 300 do 600 jednostek glukozowych.
Amylopektyna
Amylopektyna
- rozgałęziony polimer glukozy o średniej masie
cząsteczkowej 400 000 Da, tj. składającym się przeciętnie z 2500
jednostek glukozowych, powiązanych wiązaniami α-(1-4) (prosty łańcuch
główny) oraz α-(1-6).
Natywna amylopektyna ma rozgałęzienia zwinięte w krótkie 2-, 3-zwojowe
heliksy.
Stosunek amylozy do amylopektyny waha się od 1 : 3,5 do 1 : 5, ale
spotyka się też skrobie zawierające do 98% amylopektyny (np. skrobia
kukurydziana woskowa).
Wiązanie alfa 1
Wiązanie alfa 1-6
Wiązania alfa 1
Wiązania alfa 1-4
TRAWIENIE WĘGLOWODANÓW
Trawienie polisacharydów (skrobia, glikogen) zaczyna się jamie
Trawienie polisacharydów (skrobia, glikogen) zaczyna się jamie
ustnej
ustnej pod działaniem
pod działaniem
AMYLAZY ŚLINOWEJ
Enzym inaktywowany jest przez
Enzym inaktywowany jest przez niskie
niskie ppH soku
soku żołądkowego
żołądkowego
Wymaga do działania obecności jonów chlorkowych
Rozcina wiązanie
Rozcina wiązanie α-1-4 glikozydowe
4 glikozydowe
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • cs-sysunia.htw.pl